Knižní novinky

Starodávné bejlíVe Vydavatelství FF UK vyšly tři knižní novinky, na jejichž vzniku se podíleli pedagogové a studenti Ústavu české literatury a komparatistiky.

Kolektivní monografie Starodávné bejlí. Obrysy populární a brakové literatury ve starověku a středověku (editoři Sylva Fischerová a Jiří Starý) je jedním z výstupů vědecko-výzkumného záměru Literární brak: „triviální“ a „pokleslé“ žánry a podoby literatury z hlediska vývoje historického a z hlediska konceptů populární kultury, jehož hlavním řešitelem byl Petr A. Bílek.

Titul Vedle sebe šli jsme dálnou poutí… Vzpomínky ze života dvou bratří je edicí pamětí prozaika a divadelního kritika Bedřicha Frídy, bratra spisovatele Jaroslava Vrchlického. Edici za spolupráce Václava Vaňka připravil student navazujícího magisterského oboru český jazyk a literatura Jiří Hubáček.

Monografie Ladislav Fuks: Vévodkyně a kuchařka – zjevení biedermeieru? je interpretací posledního Fuksova románu od studentky doktorského oboru dějiny české literatury a teorie literatury Ladislavy Součkové Linhartové.

 

frída Fuks