Prezentace knihy Cizí a blízcí. Židé, literatura, kultura v českých zemích ve 20. století (Jiří Holý a kol.)

Cizí i blízcíV úterý 7. 2. 2017 od 18:00 proběhne v Maiselově synagoze (Maiselova 10, Praha 1) prezentace kolektivní monografie Cizí a blízcí. Židé, literatura, kultura v českých zemích ve 20. století (Akropolis, 2016). O knize promluví vedoucí autorského kolektivu Jiří Holý, kterého doprovodí autorským čtením svých textů s židovskými motivy herec a dramatik Arnošt Goldflam.

Knihu si je možno prolistovat zde.

Z pozvánky na prezentaci knihy:

Židovská kulturní tradice, v českých zemích přítomná už od raného středověku, byla nejen v době nacismu, ale i v desetiletích komunistického režimu soustavně potlačována a marginalizována. Do popředí zájmu veřejnosti i badatelů se soustředěně dostala až po roce 1989. Monografie navazuje na výsledky dosavadního výzkumu a představuje židovskou tematiku v širokém spektru pohledů, přístupů i názorových proudů: od romantického obdivu k Židům, přes protižidovské heterostereotypy až po antisemitismus, od českožidovství k sionismu a socialismu, od reflexe Židů v beletrii na počátku dvacátého století k jejich obrazu v dobových židovských časopisech a k tematizaci holokaustu v poezii, próze i filmu. Představuje kulturní dění v českých zemích jako ideově pluralitní a vícejazyčné, sleduje literaturu nejen česky psanou, ale i německojazyčnou a hebrejskou.

Na rozsáhlé publikaci se podílelo devět spoluautorů, většina z nich patří k nejmladší vědecké generaci. Jedná se o dosud nejrozsáhlejší a nejdůkladnější zpracování tohoto tématu. Kniha vznikla za podpory Grantové agentury ČR, Česko-německého fondu budoucnosti, Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, Česko-izraelské smíšené obchodní komory a Federace židovských náboženských obcí.