Nové tituly vydané v České knižnici

V nakladatelství Host v edici Česká knižnice vyšly Básně a prózy Karla Havlíčka (1821–1856). Autorem edice, komentáře a vysvětlivek je Václav Vaněk.

Anotace: Karel Havlíček Borovský (1821—1856) je zakladatelem české politické žurnalistiky, tvůrcem veršované satiry a nejvýznamnějším autorem časových epigramů devatenáctého století. Jako vyhraněná novinářská osobnost se stal symbolem národního hnutí roku 1848 a zejména odporu vůči nastupujícímu neoabsolutismu v následujících letech. Svazek obsahuje: Obrazy z Rus, Epigramy a aforismy, Brixenské skladby, Satiry a politické písně, Smíšené básně. Na tento svazek naváže druhý díl (Publicistika), plánovaný na rok 2021.

Na druhém titulu vycházejícím souběžně (Václav Kliment Klicpera: Divadelní hry) se edičně podílela Petra Hesová, doktorandka ÚČLK a vědecká pracovnice Ústavu pro českou literaturu AV ČR.

Anotace: Dramatické dílo Václava Klimenta Klicpery (1792—1859) vtisklo novodobému českému divadelnictví nezaměnitelnou podobu. Zahrnuje více než šest desítek divadelních her, tragických i komických, tematicky čerpajících nejen z domácích dějin či pohádek, ale i ze soudobého situačního a jazykového humoru. Přítomný svazek se soustřeďuje právě na Klicperovu komediální tvorbu. Hry Žižkův meč (1815), Divotvorný klobouk (1817), Rohovín Čtverrohý (1817, 1821), Veselohra na mostě (1826) a Každý něco pro vlast (1829) doplňuje německy napsaná hra Sen (Der Traum, 1826), která vychází nyní poprvé i v českém překladu. Komentář napsal Přemysl Rut.