Audiokniha Vzpomínky na jednu vesnickou tancovačku (Jiří Hájíček) – výstup ze semináře Audiokniha v teorii a praxi

Povídkový soubor Jiřího Hájíčka Vzpomínky na jednu vesnickou tancovačku vyšel v roce 2014. Nyní studenti semináře Audiokniha v teorii a praxi probíhajícím v zimním semestru akademického roku 2020/2021 v rámci Ústavu české literatury a komparatistiky FF UK pod vedením Mgr. MgA. Evy Hadravové převedli několik povídek do audioknižní podoby.

Pro potřeby semináře byly vybrány povídky Noc s manekýnou, Havrani ve městě, Koně se mají pohřbívat, Příběh milovnice koňakových špiček, Anděl na půdě a Lvíčata. Pomyslným svorníkem je pak sedmá, závěrečná povídka Vesnickej román, kterou společně načetli všichni studenti. Každá povídka je samostatným příběhem, který však s ostatními tvoří organický celek. Láska, zklamání, naivita mládí i poznání života se všemi jeho zákrutami, smutek z toho, co končí, ale také radost z toho, co právě začíná… tím, co všechny příběhy spojuje, jsou pak především neobyčejně obyčejné životy lidí z prostředí jihočeského venkova.

Kvůli epidemickým opatřením probíhaly seminář i práce na společné audioknize pouze distanční formou. Aniž by se osobně sešli, natočili studenti se svou vedoucí na dálku sedm povídek, upravili je do konečné podoby, zajistili hudební doprovod i grafickou podobu audioknihy. V jedné z povídek se navíc jako speciální host objevil sám Jiří Hájíček. Vzniklo tak unikátní studentské dílo, které je zároveň i dokladem své doby.

Audiokniha bude dostupná do 14. 3. 2020: